Smarte tips for lading av elbil

Det selges stadig flere elbiler i Norge, og Glitre Energi Nett har bidratt aktivt med å etablere ladepunkter i vårt forsyningsområde. Elektrifisering av transportsektoren er et godt tiltak både for å redusere forurensningen i nærmiljøet og klimautslipp. Vi i Glitre Energi ønsker å bidra til en god og problemfri etablering av elektrisk transport i vårt nettområde.

Etter hvert som utbredelsen av elbiler øker, vil mer av ladingen skje i private hjem. Nye elbilmodeller har mulighet for raskere lading ved bruk av høyere strømstyrke. Derfor er det viktig å være klar over at lading av elbiler i enkelte tilfeller kan føre til uønskede konsekvenser for strømnettet.

Dette krever at du må ta noen forholdsregler.

  • Unngå lading med vanlig stikkontakt
  • Ikke bruk skjøteledning
  • Sjekk det elektriske anlegget først.

Les vår brosjyre om smart lading her.

Råd og tips til lading for lading av elbilen hjemme

Veggmontert ladeboks +

Det anbefales å ha en egen strømkurs/sikring i sikringsskapet med kabel til en Mode 3/på vegg-lader. Den gir best sikkerhet, lader raskt og har stor fleksibilitet. Veggmontert ladeboks må settes opp av en autorisert el-installatør.

Vi anbefaler ikke å installere 1-fas ladning over 20 A strømstyrke. Hvis det ønskes høyere ladeeffekt, bør det benyttes 3-fase dersom det er 400V installasjon. For 3-fase anlegg i 400V installasjon vil skjevspenningsproblematikk unngås (se under), og man kan lade med 3 ganger høyere effekt per ampere. Dersom man benytter 16 A stømstyrke vil det si at 3,6 kW 1-fase tilsvarer 11 kW 3-fase.

Sjekk det elektriske anlegget +

Det er alltid viktig at det elektriske anlegget er i god stand, slik at varmgang og personskader unngås. Der det er kapasitetsproblem kan lading av elbiler foregå over lengre tidsrom med lavere strømstyrke. En kontroll av det elektriske anlegget for å unngå brannfarlig varmgang er derfor å anbefale. Alle kabler og komponenter fram til ladeuttaket må være dimensjonert for å tåle den aktuelle ladestrømmen. Ta kontakt med en installatør hvis du er i tvil om ditt elektriske anlegg har tilstrekkelig kapasitet.

Om man ønsker tiltak i nettet for å få økt kapasitet, må man via egen installatør ta kostnaden med oppgraderingen. Ønske om høyere overbelastningsvern i det elektriske anlegget vil kunne utløse anleggsbidrag.

Lading kan forårsake skjevspenning i nettet +

Dersom en forbruker forårsaker skjevspenning hos andre forbrukere, må vedkommende fjerne årsaken til skjevspenning. I praksis betyr det at lading på 1-fas 230 V med for høye strømstyrker øker risikoen for skjevspenning, flimmer, overharmoniske spenninger og andre forstyrrelser som faller inn under «Forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet».

Regulert i forskrifter +

Nettselskapene i Norge er underlagt forskrifter fra blant andre Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). NVE regulerer strøm og spenningskvalitet gjennom «Forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet (FOL)». Forskriften har strenge krav til skjevspenning, flimmer, overharmoniske spenninger, spenningsdipper mm (kapittel 3). Hovedprinsippet i forskriften er at den som forårsaker forringet spenningskvalitet, må rette opp kvaliteten (§2-1).

Les mer om trygg lading av elbil på DSBs sider her.

Kundeservice

Om du ikke finner svar i søkefeltet kan du gjerne chatte med oss i chattens åpningstider, kontakte oss via kontaktskjemaet under eller ringe oss på tlf: 31 00 42 30

 

Åpningstider

Kundeservice
mandag – fredag kl. 08.00 – 15.00

Teknisk Kundeservice
mandag – torsdag kl. 09.00 – 14.00 (fredag stengt)

Kundeservice

Ring: 31 00 42 30

Feilmelding strømstans

Ring: 31 00 36 80

    De innsamlede opplysningene (navn, epost, telefonnummer) bruker vi til å ta kontakt med deg. Les mer om personvern nederst på siden.