Bli en supersparer
Sjekk ut våre 8 tips for å spare strøm. Her vil du kunne finne alt fra investeringer som ikke koster ei krone, til investeringer som koster litt mer.
Lavere innetemperatur
Visste du at for hver grad du skrur ned oppvarmingsapparatet ditt sparer du omtrent 5% av oppvarmingskostnadene dine? 50%-60% av strømfakturaen din består faktisk av oppvarming. Kanskje det da gir mening av du bruker mer strøm på vinterstid og når det generelt er kaldere? En idé kan være å skru ned temperaturen mye eller helt i rom du bruker sjeldent, og holde døra lukket.
Stormluft boligen din
Skal du lufte huset er det anbefalt å ha dører og vinduer oppe på vidt gap i et par minutter, i stedet for på gløtt over en lengre periode.
Bruk varmt vann smartere
Dusj kortere/sjeldnere. Dersom du har tappet opp vasken med varmt vann for å vaske opp kan du vente med å tappe det ut inntil det ikke er varmt lengre slik at du har utnyttet all varmen i det til oppvarming.
Skru av lys i rom du ikke er i
Alle monner drar. Lag deg en vane og skru av lys i rom du går ut av. Husk også å bytt til LED-pærer eller sparepærer dersom du ikke har gjort det enda.
Minsk bruken av klesvask og oppvaskmaskinen
Vent med å sett på en vask til du har nok til å fylle den opp. På den måten sparer du både strøm og vann. Og, må du tørke klærne i tørketrommelen hver gang?
Etterisoler og bytt vinduer
Visste du at vinduer burde byttes ut etter 20-30 år? Dersom det trekker fra vinduene dine og du har panelovner under vinduet ditt vil panelovnene trekke unødvendig mye strøm for de «jobber» konstant for å holde temperaturen du har stilt de inn på. I følge Enova står vinduer for hele 40% av varmetap dersom de er over 20 år gamle.
Ved å etterisolere vegger og tak reduserer du varmetap og energibruken i boligen din, som da fører til at du sparer inn på forbruket ditt.
Bytt oppvarmingskilde
Å bytte til vannbåren varme eller varmepumpe kan være en god investering for å spare strøm. I tillegg gir de smarte strømmålerne mulighetene for å ta i bruk smarte varmestyringsløsninger i hjemmet. Da kan du kontrollere temperaturen fra mobilen eller nettbrettet ditt.
Produser din egen strøm
En større investering er å installere solcellepanel hjemme hos deg for å produsere og selge din egen strøm.