Våre tips

Her er våre beste tips for en trygg og sikker hverdag:

Tips nummer 1:

Gå aldri fra komfyren når du lager mat. Husk å rengjøre viften over ovnen.

 

elsikkerhet_5-750px

 

Komfyr

Komfyren er den absolutte verstingen på brannstatistikken. Gå derfor aldri fra komfyren når du lager mat. Hver tiende dødsbrann starter på komfyren fordi folk glemmer eller sovner fra matlagingen. Disse brannene starter ofte på natten. Unngå å lage mat når du er full, sulten og trøtt. En komfyrvakt er krav i alle nye  elektriske anlegg. Med en komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner. Les mer om det her

 

Vifte
De fleste har en ventilator med avtrekksvifte montert over komfyren. Over tid samler det seg store mengder fett her. Det er svært viktig at ventilatoren rengjøres jevnlig. Mange branner har startet fordi strålevarme fra komfyren har antent fettet i ventilatoren.

 

 

Tips nummer 2:

Oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel bør bare brukes når du er hjemme, og ikke når du sover.

 

elsikkerhet_1-750px

 

Vaskemaskin og tørketrommel er ofte involvert i brann. Disse apparatene bør derfor bare brukes når du er hjemme, og aldri når du sover. Du må huske å rense lofilteret i tørketrommelen etter hver bruk. Du bør også installere røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.

 

Tips nummer 3:

Følg med på brødristeren når den er i bruk. Ikke stapp brødskivene nedi. Trekk ut støpselet når du er ferdig.

 

elsikkerhet_4-750px

 

Trekk alltid ut støpselet til husholdningsapparater når de ikke er i bruk. Dette gjelder spesielt apparater som inneholder varmeelementer som kaffetrakter, vannkoker, brødrister, hårføner, strykejern etc. Da unngår du at de slår seg på dersom noen kommer borti bryteren uten å vite det. Slikt utstyr inneholder også en termostat som kobler ut strømmen ved et bestemt varmenivå.

 

Termostater har til felles at de en gang vil slutte å virke. Når det skjer fortsetter oppvarmingen av apparatet til det smelter og i verste fall antenner omgivelsene. Ved å trekke ut apparatet etter bruk er du sikret at dette ikke skjer når du selv ikke er til stede.

 

 

Tips nummer 4:

Vær forsiktig med å lade mobil eller PC om natten. Pass på at de ikke er tildekket av sengetøy eller klær.

 

elsikkerhet_3-750px

 

Du har kanskje kjent at mobilen eller PCen kan bli veldig varm om natten. Pass på at de aldri er tildekket av sengetøy eller klær  når du lader.

 

 

Tips nummer 5:

Pass på at du ikke sovner med PCen i senga. En dyne på varm PC kan være brannfarlig.

 

elsikkerhet_6-750px

 

 

Du bør ikke legg fra deg PCen i senga eller på sofaen, og du bør slå den helt av når du er ferdig med å bruke den. Om dyna blir liggende på PCen kan den tette luftinntaket, maskinen kan gå varm og det kan oppstå brann. En bærbar datamaskin må stå på en plan overflate.